Претражи

понедељак, 21. фебруар 2011.

Sampon za kosu

Covece,ne znam kako je drugim ljudima,ali ja kad stanem kod police sa samponima zaboli me glava!Te za ovo te za ono,da li da peni ili da ne peni,pa su sad izmislili da u sve ubacuju te neke sastojke koji izazivaju rak pa ne znam vise sta smem da stavljam a sta ne.
Iako su dizajnom, mirisom i teksturom različiti, pažljivijim pregledom popisa sastojaka uvidjamo da se među prvih šest sastojaka uvijek nalazi desetak istih osnovnih sastojaka, bez obzira na brend ili tip kose kojem je šampon namenjen. Upravo tih prvih šest sastojaka zaista utiču valjda na učinak formule proizvoda. Ostatak liste ispisane sitnim slovima proizvod sadrži u tako niskoj koncentraciji koja ne može imati nikakav značajan učinak na teksturu, izgled niti čvrstoću vaših vlasi. Osnovni sastojci gotovo svakog šampona na polici su:
  • voda - ovaj osnovni element čini čak do 80% formule proizvoda.
  • sredstvo za čišćenje - na sebe veže nečistoće i uklanja prljavštinu iz kose. Današnje formule šampona najčešće su kombinacija nekoliko surfaktanata kao što su sodium laureth sulfate, ammonium lauryl sulfate i/ili ammonium laureth sulfate. Poslednja dva su malo blaži i pogodniji za osetljivo vlasište, a glasine da su navedeni sastojci kancerogeni su potpuno neutemeljene. Iako su u osnovi iritantni, njihova koncentracija u šamponu je tako niska da bi od njih jedino mogle malo zasuziti oči.
  • penilo - cocamide ili cocamidopropyl betaine služe stvaranju bogate pene, koja je tu isključivo iz estetskih razloga. Naime, količina pene koja se stvara pri pranju nema nikakvog uticaja na učinak, jednostavno potrošači od svog omiljenog šampona očekuju gustu penu.
  • acidični sastojcisodium citrate ili citric acid imaju za cilj održavanje pravilan pH nivo šampona,  kako bi spoljasnji sloj vlasi (kutikula) učinili glatkim i ravnim.
  • silikoni (dimethicone ili bilo koji sastojak koji završava na -one) su polimeri koji kosu oblažu laganim tankim slojem, kako bi kosi dali mekoću i sjaj.
  • polyquaternium u formuli šampona ima jednak zadatak kao i omekšivač za ves: omekšava kosu, uklanja statički elektricitet i deluje kao blagi regenerator.
Tražite li šampon za povećanje volumena kose, na poleđini proizvoda sitnim slovima će sigurno pisati allantoin, glycerine ili guar hydroxypropyltrimonium chloride, dok su glavni aduti šampona protiv peruti zinc pyrithione ili salicylic acid. Svi ostali sastojci na deklaraciji proizvoda - biljni i voćni ekstrakti, proteini kašmira ili matična mleč - najčešće utiču isključivo na miris, boju ili teksturu samog šampona, posebno ako se nalaze pri samom dnu popisa sastojaka.
Napomena: nazivi sastojaka navedeni su na engleskom jeziku, jer su u takvom obliku navedeni i na većini deklaracija proizvoda.
Moja napomena:ovo objasnjenje je sa sajta neseser.hr.I posle kako da ne zaboli glava,biram sampon za farbanu kosu a mozda je u svemu isti kao i onaj za masnu..the truth is out there..Moldere,pomazi!

Нема коментара:

Постави коментар