Претражи

недеља, 20. фебруар 2011.

Crni labud-genijalni film

Bila sam odusevljena filmom Black Swan. Ja samo ne smem sigurno reci da sam uzivala. I sada kad su se utisci slegli nisam sasvim sigurna šta da mislim. Znate ono kad kazu: taj film mi je dotakao dusu.Izazvao je bujicu osecanja to sigurno ali ne mogu da ih definisem. Znam samo da sam netremice odgledala film. Unatoč tome što bi moglo biti zvuk, to nije kritika, nego visoke pohvale za reditelja Darrena Aronofsky (The Wrestler, Requiem za Dream), i Natalie Portman, koja predstavlja film. Nadam se da ce dobiti Oskara,zasluzila je. Složen, uverljiv, i neobican film.

Tanka je linija između ludila i genijalnosti u njegovim filmovima, i nikada nisi siguran s koje strane on provodi više vremena. Njegove prethodne filmove opravdano možemo svrstati kao zabrinjavajuće briljantne, ili briljantno poremećene zavisi od ugla gledanja, i Crni labud nije drugačiji.

Film se vrti oko Natalie Portman.Ona je Nina Sayers, žena koja je posvetila sebe baletu i plesnoj umetnosti, pratimo njen zgoljav razvoj na mnogo načina. Ona je hladna i ima poteškoća u vezi s ljudima, a još uvijek zadržava čistoću i naivnost toliko da varira između nevinosti i kukavičluka. Ona se boji svega, ali nema pojma zašto. Represija je Ninina majka Erica, bivši plesač koji je postigao tek osrednji uspeh, a sada živi kroz kcer.
Kada je direktor najavio da će zvezda show, Beth MacIntyre (Winona Ryder)otici u penziju, svi plesači se otimaju za ulogu kraljice Swan,ulogu koja će vinuti u zvezde.
Show direktor, Thomas Leroy (ogavni Cassel),bira Ninu zbog savrsenstva pokreta, ali ima ozbiljne rezerve. Karakter labuda kraljice je dualnost u prirodi, i dok se Nina može lako prilagoditi White Swan ulozi, Leroy se brine da ona može biti u stanju izdati sebe da bude dovoljno zavodljiva i opasna Black Swan. U pokušaju da je izvuce iz sopstvene ljusture, Leroy počinje niz  igara koje su namenjene za opuštanje. Jedan od tih izazova uključuje dovođenje konkurencije- Lily (Mila Kunis).
Kako se datum premijere blizi,bitka postaje sve intenzivnija.Nina vodi bitku sa sobom da izvuce Crnog labuda.

Ninini pogledi u ogledalu pokazuju odraz druge Nine.Trenuci udobnosti postaju potpuno preteći  i Nina je prisiljena da se krece napred ili da izgubi sve što je ikada radila. Sve postaje nešto.
Zatim sve eksplodira, a film hrli ka vrhuncu. Aronofsky ne dozvoljava da mislite o tome što se događa, umjesto toga on vas napada s brzom vatrom vatrom slika koje su bizarne i sve uznemirujuće. Kad sve kulminira publika će biti prepuštena osjećaju,bez daha i zbunjena. I to je genijalnost 

Jer svako crno ima svoje belo,pogledajte samo eurokrem:)
Dovoljno uznemiri zenski deo publike i sam Vinsent Kasel pa shvatimo zasto je magicna Monika izabrala bas njega ali to je vec druga prica..
 

Нема коментара:

Постави коментар